Мехур от газ метан, издуващ се под разтапящия се вечно замръзнал лед

...
Мехур от газ метан, издуващ се под разтапящия се вечно замръзнал лед
Коментари Харесай

В Сибир се появи поредната гигантска и загадъчна дупка

Мехур от газ метан, издуващ се под разтапящия се вечно замръзнал лед на Сибир, се спука и разтвори солидна 50-метрова дупка.

Огромният кратер е видян за първи път от ефирен екип, летящ над нея, предава The Siberian Times. Когато учените отиват на място, с цел да проучат въпроса, те се натъкват на части лед и скали, изхвърлени на стотици метри от епицентъра.

Мехурът от метан го няма, на негово място е останала само гигантска пропаст.

Не е ясно по кое време се е образувала дупката или дали климатичните промени са изиграли основна роля. През 2014-а обаче се случва нещо сходно (и не по-малко притеснително) – на полуостров Ямал в северозападна Русия след поредност от извънредно топли лета.

Всъщност това е минимум 17-тата „ фуния “, открита до ден сегашен в района (и е най-голямата от този вид за последните години).

Според Василий Богоявленски от Института по проблемите на нефта и газа на сходни места съществува разлом, по който от огромна дълбочина излиза газ. Да изскочи на открито, му пречат така наречен похлупаци, в тази ситуация безконечните ледове. В резултат газът оказва напън върху похлупака, като по едно и също време загрява замръзналата канара (средната температура на газа е плюс 30 градуса, до момента в който температурата на ледената завивка в тази зона е минус 9-10 градуса). В един миг тя към този момент не може да издържи на налягането - газът излиза на повърхността посредством пневматично (без съществуване на пламък) изпускане. Предполага се, че точно това се е случило с ямалските дупки, въпреки да има и други аргументирани хипотези. Хипотезата за мощно излизане на повърхността на метан се поддържа и от археолога и откривател на Арктика Андрей Плеханов.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР